Koronavirusepäilyn pyykin käsittely

Tekstiilihuoltoliitto ry ohjeistaa koronavirusepäillyn pyykin käsittelyyn samaa menettelyä kuin muunkin tartuntavaarallisen tekstiilin huollossa. Menettelystä on tärkeää muistaa tiedottaa myös asiakkaita.

Koronavirusepidemia

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita.

Helmikuun loppuun mennessä tapauksia on todettu yhteensä noin 81 000, joista Manner-Kiinan ulkopuolella noin 3 000. Euroopassa on todettu yhteensä noin 380 tapausta. Suomessa on tutkittu noin 30 näytteenottokriteerit täyttävän potilaan näytteet ja todettu kaksi laboratoriovarmistettua tautitapausta.

Pyykin käsittely

Koronavirusepäiltyä pyykkiä käsitellään kuten muutakin tartuntavaarallista pyykkiä:

  • Asiakasta ohjeistetaan laittamaan koronavirusepäilty pyykki osastoilla keltaiseen pyykkisäkkiin, johon on laitettu valmiiksi veteen liukeneva pussi.
  • Mikäli käytössä on erilaista pesua vaativia tekstiileitä, lajitellaan pyykki jo osastolla lämpödesinfektioitavaksi tai kemiallisesti desinfektoitavaksi.
  • Veteen liukeneva pussi pakataan vielä läpinäkyvään muovipussiin, joka estää kosteuden, ja näin vesiliukoisen pussin vaurioitumisen ennen pesua.
  • Pesulassa keltaista tartuntavaarallisen pyykin pyykkipussia ei pureta, vaan laitetaan suoraan hoito-ohjeen mukaiseen pesuun, joko lämpödesinfektio tai kemiallinen desinfektio.
  • Pesun jälkeen pyykki on tartuntavaaratonta ja käsiteltävissä ilman muita varotoimia.

Nykyisen tiedon mukaan on epätodennäköistä, että koronavirus leviäisi pyykin mukana, mutta koska varmaa tietoa tästä ei vielä ole, on normaaleja pyykinkäsittelysuojaimia syytä käyttää, ja huolehdittava käsihygieniasta. Tekstiilihuoltoliitto ry seuraa epidemian kehitystä ja tiedottaa jäseniään asiasta tarpeen mukaan.

Lisätietoja

Asiamies Lassi Räsänen
lassi.rasanen@tekstiilihuolto.fi
045 196 2518


Tekstiilihuoltoliitto ry 27.2.2020