27.2.2020 / Tekstiilihuoltoliitto

Koronavirusepäilyn pyykin käsittely

Tekstiilihuoltoliitto ry suosittelee, että jäsenyritykset ottavat koronavirusepidemian aikana käyttöön omailmoitusmenettelyn, jossa koronaviruksen aiheuttaman oloisia oireita kärsivä voi jäädä omalla ilmoituksella pois töistä 5 päiväksi. Yritysten on hyvä ohjeistaa myös henkilöstöänsä käytännöstä.

Omailmoituskäytäntö

Tekstiilihuoltoliitto ry suosittelee, että mikäli työntekijällä on koronaviruksen aiheuttaman oloisia oireita, voi hän jäädä töistä pois omalla ilmoituksella ja saada sairausajan palkkaa sairausajan palkanmaksumääräysten mukaisesti enintään 5 vuorokauden pituisen ajanjakson työpäiviltä, edellyttäen että jokaisesta sairauspoissaolopäivästä ja sen syystä ilmoitetaan erikseen todisteisesti työnantajalle.

Hengitystieoireita saaneiden on tärkeää olla etäyhteydessä (puhelin, chatti) omaan työterveyshuoltoon tai oman alueen terveyskeskukseen tai sairaalaan, josta he saavat terveydenhuollon toimijalta toimintaohjeet oireiden ja matkustushistorian perusteella.

Koronaviruksen aiheuttamat oireet

Oireita ovat mm. kuume, yskä, hengenahdistus, lihassärky, väsymys. Nykytiedon mukaan monien sairastuneiden oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita. Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus.

Viruksen leviäminen

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Ilmassa virukset eivät säily. Mahdollisesti virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät kuitenkaan säily päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Uusi koronavirus voi tarttua ihmisestä toiseen. Taudin itämisajaksi on arvioitu 2–12 päivää, keskimäärin noin 5 päivää.

Koronavirukselta suojautuminen

Uudelta koronavirukselta voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta. Ensisijaisesti kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Tekstiilihuoltoliitto ry seuraa epidemian kehitystä ja tiedottaa jäseniään asiasta tarpeen mukaan.

Lisätietoja

Asiamies Lassi Räsänen
lassi.rasanen@tekstiilihuolto.fi
045 196 2518

Tekstiilihuoltoliitto ry 27.2.2020