Muut tuotteet

Punainen väri tapausselostuksen otsikossa tarkoittaa, että tekstiilihuoltoalan toiminnassa on ollut virhe ja se on joutunut korvaamaan tuotteen.
Sininen väri puolestaan tarkoittaa, että tekstiilihuoltoalalle on suositeltu uusintapesua, viimeistystä tai korjausta.
Muutoin mahdolliset muutokset tuotteissa ovat olleet valmistajan/myyjän tai kuluttajan omalla vastuulla.

Kansallispuvun liivihame (1/2018)

Liivihameen vuorikankaassa on tahroja sekä tereissä (kanttauksessa).

Pesula ei ole ottanut asiakkaalta ennakkoon varausta, mitä suositellaan tehtävän tämäntyyppisissä käsin tehdyissä tuotteissa.

Näyttää siltä, että silitysvaiheessa on käynyt jotain, koska liivihameen vuori ja kanttaukset ovat paikoitellen kellastuneet. Teflonpohja on hellävaraisempi kuin käytetty alumiinipohja kyseiselle tuotteelle. 

Tekstiilihuoltoalan käyttämä lämpötila silityksessä on liian kuuma villalle.

Kun virhe on sattunut tekstiilihuoltoalan vastuualueella, on tekstiilihuoltoala korvausvelvollinen vaihtamaan liivihameen vuorikankaan sekä kanttauksen.

Asiakkaalle huomautetaan, että tuote pitäisi tarkistaa sitä noudettaessa.

Tekstiilihuoltoalalle huomautetaan, että ottavat tämänkaltaisista tuotteista asiakkaalta varauksen.

Mustavalkoisen juhlaleningin värit levisivät (2011)

Silkkinen juhlaleninki, jonka yläosa oli valkoinen ja helma musta, värjääntyi yläosastaan pesussa harmahtavaksi. Leninki oli pesty yksin Multimatic-koneella väriä päästäville tarkoitetulla hellävaraisella P-ohjelmalla 12 kg täyttömäärällä. Leningin kainaloihin oli ensimmäisessä pesussa käytetty Devantol Soft –pesutehostetta, pH 7-8. Pesussa musta hameosa oli värjännyt valkoiseen yläosaan jälkiä. Leninki oli pesty uudestaan ilman pesutehosteita ja väriä oli saatu pois.

Lautakunnan mielestä musta-valkoinen juhla-asu oli vaikea hoidon kannalta. Varsinkin ensimmäisessä pesussa väriä voi helposti siirtyä. Leningin hoito-ohje salli hellävaraisen kemiallisen pesun, jota tekstiilihuoltoala oli käyttänyt. Uusintapesussa värin siirtymää oli saatu hyvin poistettua. Tuotteen kaikkien osien tulee kestää hoito-ohjeen mukainen käsittely. Mikäli tuote ei kestä siinä olevan hoito-ohjeen mukaista käsittelyä, on kyseessä tuotevirhe ja vastuu tästä on myyjäliikkellä/maahantuojalla.

Lautakunnan mielestä tekstiilihuoltoala oli pessyt juhlaleningin oikein hoito-ohjeen mukaisesti, eikä sitä voitu pitää korvausvelvollisena. Korvausasiassa asiakasta kehotettiin kääntymään myyjäliikkeen puoleen. Juhlaleninki palautettiin asiakkaalle.

Silkkisen juhlaleningin kangaslaatu oli epätasainen (2011)

Aroille tekstiileille tarkoitetun kemiallisen pesun jälkeen juhlaleningin etuosassa oli kireitä lankoja. Hameessa käytetty silkki oli tyypiltään raakasilkkimäistä ja siinä oli kohtia, jossa langassa oli epätasaisuutta. Valoa heijastavassa silkin pinnassa pieni langan kiristymä näkyi häiritsevästi varsinkin mekon etuosassa.

Lautakunnan mielestä kankaassa olevat langan kiristymät vaikuttivat kangasvirheiltä tai mekon ompeluvaiheessa syntyneiltä. Ne johtuivat kankaassa olevasta epätasaisuudesta, eivätkä vaikuttaneet pesussa syntyneiltä vaurioilta. Lautakunnan mielestä tekstiilihuoltoala oli pessyt mekon oikein sille soveltuvalla pesumenetelmällä eikä ollut korvausvelvollinen. Asiakasta kehotettiin kääntymään korvausasiassa myyjäliikkeen/valmistajan puoleen.

Punavalkoinen morsiuspuku värjääntyi (2011)

Satiinista ja raakasilkistä valmistettu morsiuspuku pestiin emulsio käsinpesuohjelmalla 30 °C:ssa. Puvun helmaan käytettiin Oldopal Forte -ainetta tahranpoistoon. Puvun kaula-aukon ympärillä oleviin ruusuihin kokeiltiin vettä ennen pesua, eikä niistä lähtenyt väriä. Silkkiosista pääsi pesussa väriä. Tekstiilihuoltoala oli ehdottanut uusintapesua.

Lautakunta totesi, että morsiuspuvun yläosa, joka oli koristeltu punaisilla nauhoilla ja silkkikukkasilla, oli värjäytynyt paikoin ruusujen ja nappien kohdalta. Puvun helmassa olevat helmet olivat säilyneet hyvin.
Mekossa oli käytetty luonnonkuitua ja tekokuitua ja sen punavalkoinen väriyhdistelmä oli erittäin vaikea huolletava. Emulsiopesu eli kemiallinen vesipesu (engl. wetclean) on aroille tekstiileille pesulassa tehtävä pesu, jossa käytetään erikoiskoneita ja erikoispesuaineita.

Lautakunnan mielestä tekstiilihuoltoala oli pessyt puvun mahdollisimman hellävaraisella ohjelmalla. Ainoa tapa saada värjäytymät pois oli tekstiilihuoltoalan ehdottama tapa pestä puku asiakkaan suostumuksella ja irrottaa punaiset ruusut ja napit uusintapesua varten. Yksi helman helmikoriste oli myös kiinnitettävä paremmin. Ei muuta korvausta.